BABKA PIASKOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • mąka ziemniaczana (mozna zmieszać z tortową)

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem. Oddzielić 1/3 ciasta i dodać kakao.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto z kakaem na końcu.
Piec około 30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 06.06.2012 08:08
kapitalna
iwona332 12.07.2011 11:17
super
Barbara55 08.06.2011 15:58
fajna babka choć piaskowa
kielcok1 15.05.2011 17:44
babkom nie odmawiam
rakow2 10.02.2011 15:02
fajna babka
sylwiachmiel 27.08.2010 22:38
APETYCZNA
Krzysztof42 16.08.2010 13:06
lubię babki
iwa643 24.05.2010 07:34
mi nie wyszła spróbuje ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat