Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 3/4 szkl.
cukier waniliowy 1 łyż.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
mąka pszenna 1,25 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżecz.
margaryna 230 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2
Następnie stopniowo dodaje przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Babka piaskowa foto
3
Na koniec dodaję do masy roztopioną i ostudzoną margarynę, miksuję aż wszystko ładnie się połączy.
Krok 3 - Babka piaskowa foto
4
Formę keksową smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą. Do tak przygotowanej keksówki wykładam masę, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę około 50 - 60 minut do suchego patyczka.
Krok 4 - Babka piaskowa foto
5
Po dokładnym ostudzeniu dekoruję babkę lukrem.
Krok 5 - Babka piaskowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 09.07.2013 21:29
lubie taka babke
agnieszka214 09.07.2013 20:08
ciasteczko pycha
Adamorek 09.07.2013 19:54
fajna warstwa
Megg 09.07.2013 19:27
wspaniała babka
reniatka 09.07.2013 19:13
mniam mniam pyszna
Konczi 09.07.2013 19:10
w sam raz do kawci
2milutka 09.07.2013 18:40
jak fajnie wyglada
iwi 09.07.2013 18:38
idealne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak