Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 jaja
cukier puder 20 dkg
mąka 25 dkg
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
skórka z cytryny łyżeczka
margaryna 15 dkg
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka ziemniaczana łyżka kopiata

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno z cukrem (w tym czasie rozpuszczamy margarynę i zaraz odkładamy do wystudzenia). Dodajemy do ubitych białek żółtka, cukier waniliowy,mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy też sok z cytryny oraz otartą jej skórkę.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2
Wlewamy ostudzoną margarynę i mieszamy.
Krok 2 - Babka piaskowa foto
3
Wlewamy ciasto do formy (próbujemy czy nie za słodkie:p )
Krok 3 - Babka piaskowa foto
4
I pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. :)
Krok 4 - Babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 19.04.2013 15:34
lubie taka babke :)
gusia1000 03.04.2013 21:09
Na pewno dobra.
justys759 03.04.2013 21:09
pięknie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak