Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pianka z sosem z chałwy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1/2 kostka
bakalie 1/2 szklanka
chałwa 200 gram
masło 1/2 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pianka z sosem z chałwy

Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.
Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 31.05.2014 17:57
wspaniały pomysł uwielbiam chałwę,taka babka na pewno by mi smakowała
Laila2786 15.04.2014 12:40
dla mnie bomba
ben-ka 12.04.2014 11:37
Babka z sosem...dla mnie to nowość!
Bernadeta1 06.03.2014 00:13
ciekawie podana babka
aniagdz 04.03.2014 17:42
nigdy nie robiłam takiego sosu! super pomysł!!
Jusiaa 04.03.2014 17:21
Ciekawa propozycja :)
Adamorek 04.03.2014 16:07
ciekawy pomysł
Lidzia 04.03.2014 16:01
Prezentuje się wybornie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak