Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka parzona

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 szklanki cukru i maki ziemniaczanej
4 i pół łyżki mąki wrocławskiej
6 jaj
cukier wanilinowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej kostki masła lub margaryny
aromat arakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka parzona

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad parą i dalej ubijać, aż masa ostygnie.
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem, ubitymi jajkami i aromatem.
Masło lub margarynę rozpuścić, zagotować i wlewać powoli do ciasta, mieszając. Przełożyć ciasto do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej mąką.
Piec w gorącym piekarniku.
Ostudzoną babkę polać czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak