Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
woda 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy 2 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
orzechy włoskie 100 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 4 szt
żurawina suszona 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki
polewa czekoladowa biała 100 g
orzechy włoskie do dekoracji
żurawina suszona do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą

Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 30.03.2016 13:25
Bardzo ładna babeczka:)
ben-ka 30.03.2016 11:13
Ładnie się prezentuje.
Krzysztof15 30.03.2016 08:41
pyszna babka
Ada-Gaba 29.03.2016 21:41
apetycznie wygląda
Iwusia 29.03.2016 21:28
super ta babeczka
Janina 29.03.2016 21:13
Super babka;))
Wiktoria29 29.03.2016 21:01
wygląda wyśmienicie
IKrakowianka 29.03.2016 20:37
wygląda przepięknie
Renataj 29.03.2016 20:29
Fajny pomysł z tą żurawiną - apetyczna babeczka:)
Edita 29.03.2016 20:07
pyszna babka
joannaa24 29.03.2016 19:45
Bardzo apetycznie wygląda :)
VioletoweKucharzenie 29.03.2016 19:33
Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak