Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 gram
mąka pszenna 300 mililitrów
cukier 300 mililitrów
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy laskowe 250 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowa

Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i utrzec wszystko razem.

Następnie dodać mąkę, orzechy i proszek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Nie zwiększać mocy grzania, babka ma się piec około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć babkę na kratkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak