Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka naleśnikowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
maślanka 1 szklanka
sól 0,5 łyżeczki
olej z pestek winogron 4 łyżki
jajko 1 sztuka
skórka ze słoniny 1 sztuka
masło 50 g
cukier 50 g
rodzynki 25 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
pieprz syczuański 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
mleko 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda gazowana 1 (mineralna)
jabłka 6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka naleśnikowa

1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy maślankę, wodę i olej, mieszamy do połączenia składników. Mąkę powoli łączymy z płynem na gładkie ciasto, dodajemy sól. Smażymy cienkie naleśniki na patelni posmarowanej słoniną.
2. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i całość lekko karmelizujemy. Następnie dodajemy jabłka, rodzynki, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Dusimy przez około 15 – 20 minut cały czas mieszając aż jabłka lekko się rozpadną.
4. Budyń przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy niewielkiej ilości gorącej wody. Budyń i żelatynę dodajemy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5. Miskę wykładamy folią spożywczą a następnie 4 naleśnikami, tak aby szczelnie zakryły dno i ścianki miski. Wnętrze smarujemy cienką warstwą masy.
6. Kolejne naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulony a następnie szczelnie układamy w misce. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Czynność powtarzamy do momentu wypełnienia miski. Całość zakrywamy jednym lub dwoma naleśnikami, które posłużą za spód.
7. Gotową babkę nakrywamy talerzem, obciążamy np. puszką i wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin aby dobrze zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 14.01.2014 13:40
pomysłowe danie
atort111
atort111 05.11.2013 15:17
ładnie wygląda
plocia 05.10.2013 20:29
Takiej babeczki to ja nigdy nie jadłam
pestka 13.09.2013 08:10
wygląda wspaniale, ciekawa jestem ile pieczesz naleśników na taką babkę
agogo2 21.08.2013 16:54
swietny przepis
RenataZ-et 19.11.2012 13:53
pięknie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje
barbara11561 15.11.2012 11:09
efekt niesamowity-bardzo apetycznie wygląda:)
caralajna 10.11.2012 07:57
bardzo fajny pomysł, można ją robić z różnymi składnikami na słono i słodko
Fiffi 05.09.2012 21:38
ja chętnie sie wproszę na kawałej, bo tam górę naleśników trzeba nasmażyć:)
Juleczka20 30.06.2012 07:50
wspaniały pomysł,trzeba będzie zrobić:)
ewka1978 04.05.2012 09:17
bardzo ciekawe
Agiatis 12.04.2012 19:53
Tak! tak! to jest niesamowite danie;)
Aneta41 03.04.2012 21:54
no, no takiej babki to ja jeszcze nie widzialam
Karolcia12 15.03.2012 11:22
ciekawy pomysł
treonina 15.03.2012 11:08
pierwszy raz widzę taką babkę, bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak