Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki "L"
olej kokosowy 3/4 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
olejek wanilinowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 2,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem 3 łyżki
kakao 3 łyżki
sól - szczypta
czekolada mleczna 100 gram/truskawkowa
dżem 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową...

do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki

do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki

forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka,babkę wyjąć z formy wystudzoną

czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę

ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak