babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową...

babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 sztuki "L"
  • olej kokosowy

    3/4 szklanki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • olejek wanilinowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • dżem

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • sól

    - szczypta
  • czekolada mleczna

    100 gram/truskawkowa
  • dżem

    3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki

do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki

forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka,babkę wyjąć z formy wystudzoną

czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę

ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat