Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Keksówka o wymiarach 10,5 x 23,5 cm lub mała forma do babki

masło migałowe 100 gram
masło lub margaryna 50 gram
cukier 100 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 120 gram
mąka migdałowa 20 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

płatki migdałowe 50 gram

Wierzch

polewa z białej czekolady
płatki migdałowe

Porada

(*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie! (**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)

Kroki postępowania

1
Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym i dwoma cukrami.
Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe.
Krok 1 - Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)  foto
2
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika.
Krok 2 - Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)  foto
3
Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
(Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche.)
Krok 3 - Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)  foto
4
Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi.
Krok 4 - Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową)  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.04.2017 09:21
smaczna babeczka
Diana Rusiłowicz 02.04.2017 00:35
Dziękuję :)
gusia1000 01.04.2017 02:58
Dobra babka.
Diana Rusiłowicz 01.04.2017 00:24
Dziękuję :)
as28 31.03.2017 19:47
mniam mniaM
Ada-Gaba 31.03.2017 19:22
doskonałe ciasto
Bożena Matuszczyk 31.03.2017 07:52
Pyszna i kusząca babka .Wygląda smakowicie;)
Diana Rusiłowicz 31.03.2017 00:24
Dziękuję :)
Renata9 30.03.2017 21:52
Pyszna babka
Edita 30.03.2017 18:07
fajny przepis
Ola1984 30.03.2017 11:30
Mniam, wygląda przepysznie :)
Mniam 30.03.2017 10:51
Bardzo lubię takie ciasta, a babka na pewno przepyszna!
mirosława4 30.03.2017 10:42
smaczna ta babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak