Babka miodowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • mąka kukurydziana

    1/2 szkl.
  • margaryna

    1 kostka
  • masło

    200 g
  • jajko

    4 szt.
  • cukier brązowy

    1 szkl.
  • miód

    1/2 szkl.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę stopić razem z masłem, ostudzić i ubić z cukrem, jajkami i miodem.
Mąkę połaczyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do płynnych składników dolać letnie mleko i stopniowo dodawać mąkę, ciągle miksując.
Dużą keksówkę (lub dwie mniejsze) wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat