Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka miodowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
mąka kukurydziana 1/2 szkl.
margaryna 1 kostka
masło 200 g
jajko 4 szt.
cukier brązowy 1 szkl.
miód 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka miodowa

Margarynę stopić razem z masłem, ostudzić i ubić z cukrem, jajkami i miodem.
Mąkę połaczyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do płynnych składników dolać letnie mleko i stopniowo dodawać mąkę, ciągle miksując.
Dużą keksówkę (lub dwie mniejsze) wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak