Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
1/2 kg -
mąka kukurydziana
1/2 szkl. -
margaryna
1 kostka -
masło
200 g -
jajko
4 szt. -
cukier brązowy
1 szkl. -
miód
1/2 szkl. -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki -
mleko
1 szkl.
Przepis i sposób przygotowania Babka miodowa
Mąkę połaczyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do płynnych składników dolać letnie mleko i stopniowo dodawać mąkę, ciągle miksując.
Dużą keksówkę (lub dwie mniejsze) wysmarować margaryną, wyłożyć ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 45-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Komentarze (0)