Babka migdałowa z rodzynkami

Babka migdałowa z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajko

    5 szt
  • margaryna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    kilka kropel
  • rodzynki

    150 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka migdałowa z rodzynkami

Margarynę wraz z dodatkiem cukru ucieramy na puch. Margaryna powinna być miękka, wtedy dobrze się utrze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartej margaryny dodajemy porcjami po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie do utartej margaryny wraz z jajkami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek, rodzynki oraz aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Następnie gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę posypujemy obficie cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gosia47-47 24.11.2011 15:42
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat