Babka migdałowa z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajka

    5 szt
  • margaryna

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    kilka kropel
  • rodzynki

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę wraz z dodatkiem cukru ucieramy na puch. Margaryna powinna być miękka, wtedy dobrze się utrze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartej margaryny dodajemy porcjami po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie do utartej margaryny wraz z jajkami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek, rodzynki oraz aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Następnie gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę posypujemy obficie cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia47-47 24.11.2011 15:42
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat