Babka Marysia z wiśniami

Babka Marysia z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    16 gramów
  • kakao

    1 łyżeczka
  • margaryna

    250 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5-7 łyżek
  • tłuszcz do formy

  • wiśnie bez pestek

    0,5 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka Marysia z wiśniami foto

Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy do miski. Ubijamy białka na sztywno ze szklanką cukru. Powoli dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Wsypujemy szklankę mąki zwykłej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.
Margarynę topimy w rondelku i zagotowujemy. Wrzącą wlewamy do ciasta i miksujemy, aż do połączenia składników. 1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski i dodajemy kakao. Mieszamy i wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na ciemne ciasto wylewamy resztę żółtego i posypujemy odsączonymi wiśniami z kompotu posypanymi bułką tartą. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.

Krok 2 - Babka Marysia z wiśniami foto
Upieczone ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Krok 3 - Babka Marysia z wiśniami foto
Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Można użyć gotowej polewy lub zrobić samemu.
Krok 4 - Babka Marysia z wiśniami foto
Babkę kroimy na mniejsze porcje. Ozdabiamy pozostałymi wiśniami z kompotu.
Ania84
Blacha do baby o średnicy 25 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorrota 18.04.2014 16:12
na pewno genialnie smakuje;)
krokus 30.03.2014 11:04
Smacznie wygląda :)
krystyna330 10.11.2013 13:24
Lubie takie smaczki :)
ciekawska 06.11.2013 09:12
prosta i smaczna
Angelika10 20.10.2013 18:42
pyszna babka :)
Ania84 15.10.2013 13:20
Idealne ciasto do popołudniowej kawki :)
gibli 14.10.2013 17:36
podoba mi się przepis, smakowicie wygląda:)
Jadwiga/Jaga85 13.10.2013 16:27
wygląda bardzo smakowicie
Monia 13.10.2013 16:03
Wygląda bardzo ciekawie :)
Ania84 13.10.2013 15:41
dużym plusem tego ciasta jest to że zostaje długo świeże i miękkie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat