Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Marysia z wiśniami

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 16 gramów
kakao 1 łyżeczka
margaryna 250 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 5-7 łyżek
tłuszcz do formy
wiśnie bez pestek 0,5 słoika

Porada

Blacha do baby o średnicy 25 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Marysia z wiśniami

Kroki postępowania

1

Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy do miski. Ubijamy białka na sztywno ze szklanką cukru. Powoli dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Wsypujemy szklankę mąki zwykłej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.
Margarynę topimy w rondelku i zagotowujemy. Wrzącą wlewamy do ciasta i miksujemy, aż do połączenia składników. 1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski i dodajemy kakao. Mieszamy i wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na ciemne ciasto wylewamy resztę żółtego i posypujemy odsączonymi wiśniami z kompotu posypanymi bułką tartą. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.

Krok 1 - Babka Marysia z wiśniami foto
2
Upieczone ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Krok 2 - Babka Marysia z wiśniami foto
3
Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Można użyć gotowej polewy lub zrobić samemu.
Krok 3 - Babka Marysia z wiśniami foto
4
Babkę kroimy na mniejsze porcje. Ozdabiamy pozostałymi wiśniami z kompotu.
Krok 4 - Babka Marysia z wiśniami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 18.04.2014 16:12
na pewno genialnie smakuje;)
krokus 30.03.2014 11:04
Smacznie wygląda :)
krystyna330 10.11.2013 13:24
Lubie takie smaczki :)
ciekawska 06.11.2013 09:12
prosta i smaczna
Angelika10 20.10.2013 18:42
pyszna babka :)
Ania84 15.10.2013 13:20
Idealne ciasto do popołudniowej kawki :)
gibli 14.10.2013 17:36
podoba mi się przepis, smakowicie wygląda:)
Jadwiga/Jaga85 13.10.2013 16:27
wygląda bardzo smakowicie
Monia 13.10.2013 16:03
Wygląda bardzo ciekawie :)
Ania84 13.10.2013 15:41
dużym plusem tego ciasta jest to że zostaje długo świeże i miękkie :)
Ewa 13.10.2013 15:31
Smakowita :)
wyattearp 13.10.2013 15:06
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak