Przepis i sposób przygotowania na: Babka Marysia z wiśniami
Kroki postępowania
Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy do miski. Ubijamy białka na sztywno ze szklanką cukru. Powoli dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Wsypujemy szklankę mąki zwykłej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i delikatnie mieszamy.
Margarynę topimy w rondelku i zagotowujemy. Wrzącą wlewamy do ciasta i miksujemy, aż do połączenia składników. 1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski i dodajemy kakao. Mieszamy i wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na ciemne ciasto wylewamy resztę żółtego i posypujemy odsączonymi wiśniami z kompotu posypanymi bułką tartą. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.