Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

masło lub margaryna 3/4 kostki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
płatki owsiane 1 szklanka
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
skórka cytrynowa 2 łyżki
pomarańcza 1 sztuka
sok pomarańczowy 6 łyżek
marchew 250 gram

Pomada

woda 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
pomarańcza 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.
Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 30.03.2014 10:40
super jest
votus 30.03.2014 00:56
naprawde smaczne :)
idealme 29.03.2014 17:06
pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak