Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marchewkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 2 szkl
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
cynamon 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
olej 3/4 szkl
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
czekolada gorzka 0,5 tabliczki
wiórki kokosowe 2-3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marchewkowa

Kroki postępowania

1
Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, solą i przyprawami.
Krok 1 - Babka marchewkowa foto
2
W osobnej misce wymieszać jajka, olej, ekstrakt z wanilii i tartą marchewkę.
Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z mąką.
Krok 2 - Babka marchewkowa foto
3
Ciasto przełożyć do foremki, wyłożonej papierem pergaminowym. Piec ok 30-40 min w temperaturze 180 stopni.( do suchego patyczka).
Krok 3 - Babka marchewkowa foto
4
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na ok 10 min. Następnie wyciągnąć na kratkę aby ostygło.
Ciasto polałam roztopioną czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi.
Smacznego:))
Krok 4 - Babka marchewkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 06.02.2014 15:32
super pomysł na babkę
margaret 05.02.2014 10:13
lubię takie babeczki
Monika-twin 05.02.2014 09:47
Uwielbiam ciasto.
Renata9 05.02.2014 07:35
smaczna babeczka
bhb8 05.02.2014 00:53
z chęcią bym spróbowała :)
gibli 05.02.2014 00:16
Polecam, jest smaczna i wilgotna i szybko znika :)
Bernadeta1 05.02.2014 00:10
na pewno rewelacja smakowa taka babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak