Babka makowo-piaskowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

babka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka ( suchy)
  • jajko

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    250 g
  • mleko

    1/3 szklanki
  • aromat migdałowy

lukier

  • woda

    odrobina
  • cukier puder

  • aromat waniliowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka makowo-piaskowa foto
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki.
Krok 2 - Babka makowo-piaskowa foto
Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie.
Krok 3 - Babka makowo-piaskowa foto
Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wylać ciasto do formy.
Krok 4 - Babka makowo-piaskowa foto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
Krok 5 - Babka makowo-piaskowa foto

Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 02.10.2016 13:46
Smaczna babka
Anna20 04.03.2015 11:04
Dziękuję :)
mikrusiak 03.03.2015 18:54
piękna jest :)
cukiereczek 03.03.2015 18:53
idealna baka na święta
Marta Ryżek-Kalkowska 03.03.2015 18:43
smacznie tutaj.
joanna43 03.03.2015 18:34
w sam raz na zbliżające się święta
Natalia40 03.03.2015 16:57
Piękna wyszła
erym 03.03.2015 16:40
a wielkanoc tuz tuz...
Mati13 03.03.2015 16:22
powiało świętami :) piękna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat