Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowo-piaskowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

babka

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka ( suchy)
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
mleko 1/3 szklanki
aromat migdałowy

lukier

woda odrobina
cukier puder
aromat waniliowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowo-piaskowa

Kroki postępowania

1
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Margarynę przełożyć do miski i ucierać, stopniowo dodając jajka, cukier i mąki.
Krok 1 - Babka makowo-piaskowa foto
2
Gdy ciasto będzie miała jednolitą konsystencję dodać mleko, mak, aromat i wymieszać dokładnie.
Krok 2 - Babka makowo-piaskowa foto
3
Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, następnie wylać ciasto do formy.
Krok 3 - Babka makowo-piaskowa foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Do suchego patyczka.
Krok 4 - Babka makowo-piaskowa foto
5

Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Krok 5 - Babka makowo-piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 02.10.2016 13:46
Smaczna babka
Anna20 04.03.2015 11:04
Dziękuję :)
mikrusiak 03.03.2015 18:54
piękna jest :)
cukiereczek 03.03.2015 18:53
idealna baka na święta
Marta Ryżek-Kalkowska 03.03.2015 18:43
smacznie tutaj.
joanna43 03.03.2015 18:34
w sam raz na zbliżające się święta
Natalia40 03.03.2015 16:57
Piękna wyszła
erym 03.03.2015 16:40
a wielkanoc tuz tuz...
Mati13 03.03.2015 16:22
powiało świętami :) piękna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak