Babka makowa z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    250 g
  • mak

    250 g
  • jajka

    5 szt.
  • aromat migdałowy

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżka
  • orzechy włoskie

    200 g
  • rodzynki

    200 g
  • skórka pomarańczowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać zmielony mak, mąkę i proszek do pieczenia. Orzechy drobno pokroić, a następnie dodać do ciasta razem z rodzynkami, skórką pomarańczową, mlekiem i aromatem migdałowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180°C około godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat