Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
margaryna 250 g
cukier 250 g
mak 250 g
jajko 5 szt.
aromat migdałowy 1 łyżka
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
orzechy włoskie 200 g
rodzynki 200 g
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową

Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać zmielony mak, mąkę i proszek do pieczenia. Orzechy drobno pokroić, a następnie dodać do ciasta razem z rodzynkami, skórką pomarańczową, mlekiem i aromatem migdałowym. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180°C około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak