Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
masło 200 g
cukier 1 szklanka
jajko 4 szt
olejek migdałowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa

Kroki postępowania

1
W wysokim rondelku rozpuścić masło
Krok 1 - Babka makowa foto
2
Do rozpuszczonego masła dodać mak i gotować razem przez ok. 8-10 minut uważając by mak nie wykipiał, a następnie odstawić aby wystygł.
Krok 2 - Babka makowa foto
3
Żółtka ubić z cukrem
Krok 3 - Babka makowa foto
4
a następnie dodać wystudzony mak , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy . Białka ubić , dodać do ciasta, wszystko delikatnie wymieszać do połączenia składników
Krok 4 - Babka makowa foto
5
Masę makową wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z „kominkiem”. Piec w temp. 180 stopni przez 50-60 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzić patyczkiem. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Krok 5 - Babka makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 27.06.2015 10:18
Pyszności:))
IwonaKa 26.06.2015 21:51
na pewno pyszna
adelajda 12.05.2015 09:57
Bardzo lubię ta babeczkę :))
Margo1 26.04.2015 17:56
Też taką robię
Niebieska 24.04.2015 11:02
z pewnością jest bardzo smaczna
gusia1000 14.04.2015 00:18
Dobre ciasto.
ben-ka 13.04.2015 22:43
Chętnie bym spróbowała.
RenataZ-et 13.04.2015 11:42
świetna babka
olkaaa 13.04.2015 10:23
bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak