Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Majonezowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier drobny 0,75 szklanki
mąka ziemniaczana 0,75 szklanki
mąka pszenna 0,75 szklanki
majonez tradycyjny 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Majonezowa

Kroki postępowania

1
Do miseczki przesyp/przesiej mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 1 - Babka Majonezowa foto
2
Jaja wyparz i wybij je do makutry.
Ucieraj je razem z cukrem za pomocą drewnianej kuli na puszystą masę.
Krok 2 - Babka Majonezowa foto
3
Do utartej masy jajowo - cukrowej dodawaj po łyżce majonezu i cały czas ucieraj całość na puszystą masę.
Krok 3 - Babka Majonezowa foto
4
Gdy jaja utrzesz razem z cukrem i majonezem powoli dosypuj mąkę i cały czas delikatnie, ale dokładnie ucieraj.
Krok 4 - Babka Majonezowa foto
5
Utartą masę wylej do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Krok 5 - Babka Majonezowa foto
6
Babkę piecz około 45 - 50 minut w temp około 150 stopni na złoty kolor.
Krok 6 - Babka Majonezowa foto
7
Dokładnie wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem.

Smacznego! ;)
Krok 7 - Babka Majonezowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 31.05.2014 13:27
na pewno pyszna :)))
Alex_M 04.05.2014 21:43
lubie babki majonezowe:)
ben-ka 04.05.2014 18:15
Muszę ją i ja zrobić:)
Megg 04.05.2014 17:19
Bardzo apetyczna babka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak