Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka łaciata

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
jaja 5 szt
cukier 200 gram
kefir 200 ml
olej 150 ml
kisiel truskawkowy 1 szt
kisiel cytrynowy 1 szt
masa makowa 4 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka łaciata

Kroki postępowania

1
Miksujemy jaja na puch z cukrem. Masa potraja się.


Krok 1 - Babka łaciata foto
2
Olej dodajemy do ciasta oraz kefir
Krok 2 - Babka łaciata foto
3
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Krok 3 - Babka łaciata foto
4
Ciasto dzielimy na 4 części , najlepiej do miseczek przelać po równo
Krok 4 - Babka łaciata foto
5
1 miseczka dodajemy kisiel cytrynowy

2 miseczka dodajemy kisiel truskawkowy

3 miseczka dodajemy kakao

4 miseczka dodajemy masę makową z puszki
Krok 5 - Babka łaciata foto
6
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką

Wkładamy ciasto łyżką na przemian aby powstały łatki.
Pieczemy 60 minut w 170 stopniach
Krok 6 - Babka łaciata foto
7
Lukier cytrynowy

Cukier puder szklanka

Sok z cytryny , tyle by powstał lukier podczas robienia sprawdzamy sami .
Krok 7 - Babka łaciata foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 01.07.2014 19:20
bardzo apetyczna:)
Olga_SK 01.07.2014 18:59
Wygląda smakowicie :)
aisoglam 01.07.2014 17:05
Fajna babeczka :)
everay 01.07.2014 17:03
piękna babka:)
gosia561 01.07.2014 15:40
fajna do kawki
IKrakowianka 01.07.2014 15:39
ładnie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 01.07.2014 15:23
Wygląda smakowicie!
IlonaAlbertos 01.07.2014 15:18
Wygląda wspaniale.
Anna133 01.07.2014 15:15
bardzo smaczne ciasto , lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak