Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kukurydziana

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka kukurydziana 1 szkl
jajko 4
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 1 szkl
olej 6 łyżeczek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kukurydziana

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie do piany dodajemy partiami cukier, żółtka jedno po drugim. Na końcu dodajemy olej i ciepłe (nie gorące!) mleko. Następnie stopniowo dodajemy mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki lub innej wybranej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 40-50 min. lub do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 06.01.2016 22:08
smakowita babka
Ela15 15.12.2015 14:59
fajny przepis
Wiktoria29 01.12.2015 21:56
bardzo apetycznie wygląda
wyattearp 01.12.2015 17:33
super babka :)
monikaT83 01.12.2015 08:54
Cudowna babka,piękny kolor.
Kolorowa 30.11.2015 22:25
Bardzo ciekawa taka babka ;)
Gracer 30.11.2015 22:10
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak