Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kryzysowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 60 g
mleko 1,5 szkl
żółtko jajek 5
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
margaryna 125 g
rodzynki garść

Porada

Przepis na "Babkę kryzysową" znalazłam w książce "Przepisy czytelników-Lato" wydanej w 1994 roku.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kryzysowa

Ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem oraz solą, dodajemy do rozczynu z mleka, następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz i cukier waniliowy oraz posiekane śliwki lub rodzynki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do natłuszczonej formy obsypanej mąką lub bułką tartą i po powtórnym wyrośnięciu wstawiamy do pieczenia. Pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.11.2015 08:28
apetyczna babka
jasiek 02.11.2015 15:37
takie kryzysy to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak