Babka kokosowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    1 1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajka

    5 sztuk
  • skórka pomarańczowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy z wiórkami kokosowymi.
W drugiej misce miksujemy: cukier, cukier waniliowy, olej. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle ucierając. Następnie dodajemy na przemian do masy mąkę wymieszaną z wiórkami i mleko kokosowe- miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy masę łyżką.
Formę do babki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i przelewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 1 godziny 20 minut (do suchego patyczka).
Wystawiamy, wyjmujemy z formy – i albo polewamy lukrem albo posypujemy wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sanielcia 17.03.2013 12:05
juz swiatecznie :)
Krzysztof15 17.03.2013 11:09
pysznie wyglada
miki47 17.03.2013 11:08
bardzo apetyczny przepis
pycia9 17.03.2013 10:46
o jaka fajna babka
kasienka23 17.03.2013 10:45
fajny przepis, do wypróbowania :)
wiola333 17.03.2013 10:43
bardzo smakowicie
as28 17.03.2013 10:05
lubie babki
Juleczka20 17.03.2013 10:02
kokosowej babeczki jeszcze nie robiłam ale zrobie napewno:)
Marta1986 17.03.2013 09:53
pomysłowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat