Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kawowo - czekoladowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna w kostce 250 g
cukier puder 1 szk
cukier wanilowy 16 g
żółtko jajek 3
białko 7
sól 1 szczypta
kakao 1 łyżka
masa krówkowa 2 łyżka
krem czekoladowy 2 łyżka
mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kawowo - czekoladowa

Kroki postępowania

1
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
1 szk cukru pudru
16 g domowego cukru waniliowego
3 żółtka
7 białek
1 szczypta soli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki masy krówkowej kawowej
2 czubate łyżki kremu czekoladowego
250 g mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
cukier puder do posypania

Margarynę utrzeć w misce za pomocą miksera z obydwoma cukrami. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ucierać a potem dodać krem czekoladowy i masę krówkową i wymieszać.
Krok 1 - Babka kawowo - czekoladowa foto
2
Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i połączyć wszystko ze sobą.
Krok 2 - Babka kawowo - czekoladowa foto
3
Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i dodać część do ciasta a potem lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany i i znowu wymieszać.
Krok 3 - Babka kawowo - czekoladowa foto
4
Formę o wymiarach 32 x 14 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto
Krok 4 - Babka kawowo - czekoladowa foto
5
o i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę piec 50 - 55 minut potem wystudzić ją i
Krok 5 - Babka kawowo - czekoladowa foto
6
posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Babka kawowo - czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwa27 02.03.2014 19:57
musi byc pyszna
jowant 02.03.2014 19:27
na pewno smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak