Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 duży
ser żółty 25 dag
jajko 3 szt
marchewka 2 duże
ogórki kwaszone Smak 4-5 szt
koperek 1 pęczek
sól 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
masło do posmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posmarowania formy

Porada

Wytrawna warzywna babka, którą można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami jako pyszny obiad lub kolację.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem

Kroki postępowania

1
Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy.
Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową.
Krok 1 - Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem foto
2
Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem foto
3
Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia.
Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem można folię zdjąć, by lekko przyrumienić wierzch.
Krok 3 - Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 16.01.2016 18:34
Ciekawy przepis, wygląda bardzo smacznie.
MałaMi89 16.01.2016 17:00
Bardzo mi miło :) zamysł był inny, nawet przepis spisałam, a w trakcie i tak zaczęłam kombinować bardziej :D i wyszło extra ;)
Mniam 16.01.2016 16:31
Rewelacyjny pomysł, strasznie mi się podoba taka babka :)
2milutka 16.01.2016 14:16
Super pomysł!
mikrusiak 16.01.2016 11:22
bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na babkę :) ciekawa mieszanka składników :)
RenataZ-et 16.01.2016 11:16
wow - ale super!
ben-ka 16.01.2016 10:51
Podoba mi się pomysł.
Krystyna32 16.01.2016 09:15
smaczna babka
Babeczka35 16.01.2016 07:40
Super pomysł:)
Franciszek 16.01.2016 00:38
super połączenie
dorota w 15.01.2016 23:49
Fantastyczny pomysł!
norweska20 15.01.2016 22:22
ciekawe zestawienie. Takiej jeszcze nie jadłam
Wiktoria29 15.01.2016 21:55
ciekawy pomysł
halina17 15.01.2016 21:25
Smaczna babka , dobry przepis.
Renataj 15.01.2016 20:58
Fajny i apetyczny pomysł:)
agnieszka214 15.01.2016 20:51
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak