Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kakaowa garnkowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kakao 3 łyżka
mleko skondensowane 2 łyżka
jajko 4
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżka
cukier 1/2 szk
mąka tortowa 2 szk
mleko 1/3 szk
masło lub margaryna 250 g

Porada

Kakao użyłam rozpuszczalne a mleko zagęszczone można dodać kakaowe z tubki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowa garnkowa

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę utrzyj w misce razem z obydwoma cukrami.
Krok 1 - Babka kakaowa garnkowa foto
2
Potem dodawaj po jednym jajku i nadal ucieraj. Czasami mas może wyglądać jak zważona ale to nie przeszkadza. Następnie do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przez sitko
Krok 2 - Babka kakaowa garnkowa foto
3
i wymieszaj masę. Na koniec doda mleko zagęszczone i mleko zwykłe,
Krok 3 - Babka kakaowa garnkowa foto
4
wymieszaj masę
Krok 4 - Babka kakaowa garnkowa foto
5
i przełóż ją do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego margaryna i wysypanego mąką.
Krok 5 - Babka kakaowa garnkowa foto
6
Babkę piecz przez około godzinę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
Krok 6 - Babka kakaowa garnkowa foto
7
Po upieczeniu babkę wyłóż na talerz i posyp cukrem pudrem ( możesz zrobić lukier ).
Krok 7 - Babka kakaowa garnkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 04.05.2014 18:13
Dziękuję, a babeczka pycha była :)
2milutka 03.05.2014 22:22
świetna baba!
Gabi44 03.05.2014 21:18
Wygląda pysznie.
Kolorowa 03.05.2014 20:39
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak