Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kakaowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
mleko 1/4 szkl
kakao 2 łyżki
cukier 150 g
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
jajko 2 szt
wiórki kokosowe 1 czubata łyżka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
potrzebne akcesoria kuchenne mała forma do babki

Porada

Wiórki mielimy krótko, bo inaczej staną się zbite. Średnica foremki ok. 20 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kakaowa

1. Margarynę, cukier, mleko i kakao wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Gdy zawrze zdejmujemy z ognia i studzimy.
2. Zostawiamy 3 łyżki polewy, resztę wkładamy do miski i miksujemy z żółtkami, dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z ciastem.
3. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto, kilka razy uderzamy o blat, aby wypuścić pęcherze powietrza.Pieczemy w temperaturze 180*C do suchego patyczka.
4. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki , studzimy na kratce.
Zimne ciasto polewamy pozostawioną polewą.
Wiórki mielimy kilka sekund w młynku do kawy i posypujemy babkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.07.2017 17:31
smaczna babeczka
pestka 04.07.2017 16:29
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak