Babka jogurtowa z żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jogurt naturalny

    300 g
  • cukier

    1,5 szkl
  • olej

    100 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żurawina suszona

    8 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie przełożyć do masy. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy. Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę i piec godzinę w temperaturze 180 C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 29.06.2017 11:52
super wypiek, lubię takie szybkie do kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat