Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka herbaciana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier 100 g
żółtko jajek 2 szt
margaryna 80 g
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
skórka z cytryny 0,5 cytryny
rodzynki 100 g
herbata 200 ml
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka herbaciana

Kroki postępowania

1
Zaparzyć mocną herbatę, zalać nią rodzynki w małym garnku i gotować 5 minut. Po tym czasi odcedzić na sitku, a herbatę zostawić do stygnięcia. Z połowy cytryny ścieramy skórkę.
Krok 1 - Babka herbaciana foto
2
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajeemy żółtka i startą skórkę cytrynową. Mąkę przeisewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mąkę dodajemy do margaryny i mieszamy. Wlewamy herbatę i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Babka herbaciana foto
3
Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Wlewamy do niedużej foremki keksowej i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Babka herbaciana foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 16.08.2013 22:28
pyszna baba
Danost 26.12.2012 08:35
pyszności
Magula 15.11.2012 20:54
cieszę się że przepis Ci się Renato podoba.
Renata22 17.10.2012 18:30
podoba mi sie ten przepis
Magula 16.10.2012 12:09
i była smaczna! P_olecam
rjustysia 16.10.2012 11:04
jaka pulchna :) wygląda bardzo smacznie
Habibi 15.08.2012 08:13
pyszna babeczka :)
Amellia 07.08.2012 08:36
fajna
BeataJ 06.08.2012 21:27
apetycznie wygląda - muszę kiedyś wypróbować
Konczi 06.08.2012 21:12
koniecznie muszę wypróbować - wyszła apetycznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak