BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ.

BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko

    1 i 1/3 szklanki
  • szczypta soli

  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 paczuszka
  • tłuszcz do formy

  • cukier żelujący

    250 gram (cukier 2:1)
  • wiśnie bez pestek

    500 gram
  • grysik

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie zasypuję cukrem żelującym i zostawiam na około 30 minut,
w ciągu których przygotowuję babkę.


Jajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym ustawiam
miedzianą lub plastikową miskę. Przelewam do niej jajka i ubijam je na parze
do chwili, aż nie staną się puszyste i jasne oraz powiększą nieco swoją objętość.
Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia,
po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik.
Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące.

Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem
i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 minut.

W tym czasie zagotowuję mleko z cukrem waniliowym. Zalewam całością mleka
upieczone ciasto i ponownie wkładam do pieca. Piekę w tej samej temperaturze
do momentu, aż cały płyn nie zostanie wchłonięty.

Ważne, aby ilość płynu nie została zmniejszona.
Inaczej ciasto wyjdzie bardzo suche, zbite i ciężkie.

Podczas pieczenia smażę wiśnie. Na początku puszczą one sok,
więc smaże je ciągle mieszając do chwili, aż płyn zostanie zredukowany,
a konfitura nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji. Podaję z babką.

Najlepiej babka grysikowa z konfiturą smakują na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kate.500

27.09.2013 12:01
pyszne ciasto

iziona

26.09.2013 13:33
Wyglada bardzo pysznie

magdziorka6

26.09.2013 13:33
pyszna propozycja na deser

AZgotuj

26.09.2013 11:09
dodałam do ulubionych:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat