Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka dyniowa - dwukolorowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 0,5 kg
cukier 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat szczypta
puree z dyni 3/4 szklanki gęstego
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
kakao 1,5 łyżki

Porada

Temu ciastu zdecydowanie mówię-TAK!!! Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne i pyszne!

Przepis i sposób przygotowania na: Babka dyniowa - dwukolorowa

Kroki postępowania

1
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Krok 1 - Babka dyniowa - dwukolorowa foto
2
W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika.
Do ubitych jajek dodajemy wymieszaną mąkę oraz wlewamy olej. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Babka dyniowa - dwukolorowa foto
3
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy 0,5 szklanki pure z dyni, a do drugiej kakao, szczyptę sody oraz pozostałą zmiksowaną dynię.
Krok 3 - Babka dyniowa - dwukolorowa foto
4
Obie części dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Babka dyniowa - dwukolorowa foto
5
Na przygotowaną blaszkę wykładamy najpierw ciemną warstwę, a następnie jasną. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50 minut (180°C). Po upieczeniu studzimy.
Krok 5 - Babka dyniowa - dwukolorowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 17.11.2015 07:18
apetyczna :)
ada.la 16.11.2015 22:26
wspaniały wypiek
gusia1000 16.11.2015 22:24
Na pewno dobra.
mileneczka5 16.11.2015 19:13
smaczna =lubie takie ciacha z dodatkiem dyni:)
cukiereczek 16.11.2015 19:03
rewelacyjna babka
Kolorowa 16.11.2015 19:00
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak