Babka dwukolorowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • olej

    9 łyżek
  • woda

    3 łyżki
  • mąka

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubić na pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, potem dodać skórkę z cytryny, wodę i olej, miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy keksowej wlać większość ciasta, do reszty dodać kakao i łyżeczkę wody, wymieszać, polać po wierzchu ciasta w formie. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 27.02.2011 15:40
dawniej tez taką robilam:) później po porcjowaniu są taki fajne wzorki w środku:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat