Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowo-sojowa z owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soja 1/3 szklanki
mąka 1 1/2 szklanki
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
masło 3 łyżki/stopione
drożdże 2,5 dag
mleko 5 łyżek
sól do smaku
owoce 1 szklanka/mogą być mrożone
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowo-sojowa z owocami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Soję wcześniej namoczyć, ugotować, ostudzić i zmielić.
Krok 1 - Babka drożdżowo-sojowa z owocami foto
2
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać jedną łyżkę cukru, połowę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Babka drożdżowo-sojowa z owocami foto
3
Następnie dodać resztę mąki, zmieloną soję, 3 żółtka utarte z pozostałym cukrem , dodać sól do smaku i wyrobić ponownie dokładnie ciasto, po czym odstawić do ponownego wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć posmarowaną tłuszczem foremkę, nałożyć odsączone owoce, możemy posypać cukrem waniliowym. Przykryć drugą połową ciasta, posmarować rozmąconym jajkiem i jeszcze na chwilę odstawić.
Krok 3 - Babka drożdżowo-sojowa z owocami foto
4
W między czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 30 minut.
Krok 4 - Babka drożdżowo-sojowa z owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 22.01.2016 08:14
wygląda super :) pyszności :)
mysza75 21.01.2016 11:20
pyszna babka
RenataZ-et 21.01.2016 09:14
super jest taka babka
wwwiolka 20.01.2016 22:52
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak