Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z szafranem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Coś dla fanów prostych, a jednocześnie ciekawych przepisów - puszysta babka drożdżowa z dodatkiem szafranu. 

Składniki:

mąka pszenna 330 gramów
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
masło 80 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 0.75 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
wrzątek 2 łyżki
cukier 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z szafranem

Szafran zalewam wrzątkiem, kubek przykrywam i odstawiam.

Drożdże kruszę do miski, zasypuję je łyżką cukru, rozcieram, a kiedy się rozpuszczą zalewam je połową ciepłego mleka. Odstawiam pod ściereczką na 15 minut.

Żółtka ucieram z pozostałym cukrem, dodaję do wyrośniętego zaczynu razem z pozostałymi składnikami, roztopione masło i szafran dodaję na końcu.

Wyrabiam ciasto i odstawiam je pod przykryciem na godzinę, po tym czasie przekładam je do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Odstawiam jeszcze na 20 minut.

Babkę piekę około 30-40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.03.2016 17:21
dobra babka
kloruś 09.04.2014 18:26
nigdy nie jadłam babki z szafranem... czy jest on mocno wyczuwalny? ile go dodajesz? szczyptę czy więcej?
Smaczna_B 09.04.2014 18:00
piękna babeczka:)
AZgotuj 09.04.2014 10:15
ślicznie wygląda, bardzo zachęcająca:)
migotka28 08.04.2014 22:21
śliczna babeczka musze ykorzystac przepis bo mam zapasik szafrnui nie wiem co znim zrobić
Kolorowa 08.04.2014 21:23
Szafran-mmmmm ;)
iziona 08.04.2014 21:16
Teraz nadchodzi czas babeczek :)
Jadwiga/Jaga85 08.04.2014 15:07
SUPER zdjęcie i babka oczywiście!!
Ania84 08.04.2014 13:58
cudnie wygląda ta babka :)
APM 08.04.2014 09:53
Magula ja czułam w babce smak lekko kwiatowy :-)
Wiktoria29 08.04.2014 09:33
przepiękna baba
Ola1984 08.04.2014 09:09
Pięknie wygląda :) Z szafranem należy jednak uważać, bo zbyt duża ilość dodana do dania/wypieku może zepsuć cały smak.
Magula 08.04.2014 08:55
Raz robiłam z szafranem, ale jakiś dziwny metaliczny smak miał mój wypiek, czy to jest standard czy coś mi nie wyszło?
wyattearp 08.04.2014 08:45
super babeczka
Wiesława1 08.04.2014 07:36
Perfekcyjna-jak zawsze u Ciebie...Poproszę taka babę ....kurierem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak