Babka drożdżowa z suszonymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • drożdże

    40 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • olej

    120 ml
  • jajka

    3 szt
  • mąka

    2,5 szklanki
  • owoce suszone

    1 szklanka

kruszonka

  • masło

    1 łyzka
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Pokruszone drożdże wsypujemy na dno miski
Krok 2 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
drożdże zasypujemy cukrem
Krok 3 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
następnie zalewamy ciepłym mlekiem.
Krok 4 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Jajka wbijamy do drugiej miski
Krok 5 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
i dokłądnie rozmącamy
Krok 6 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Dodajemy rozmącone jajka i olej,
Krok 7 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
a całość przykrywamy warstwą maki. Teraz bez mieszania odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
Krok 8 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Po tym czasie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Krok 9 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Suszone owoce kroimy na małe kawałki
Krok 10 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
i dodajemy do ciasta, mieszamy ponownie.
Krok 11 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Przekładamy do przygotowanych foremek (u mnie silikonowe, więc nie wymagają dodatkowych zabiegów) i odkładamy na kwadrans, w tym czasie przygotowując kruszonkę.
Krok 12 - Babka drożdżowa z suszonymi owocami foto
Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i posypać nia babki. Piec ok 45 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam do 160.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 03.01.2015 21:06
dziękuję Mira, jest bardzo prosty, polecam
Mira85 03.01.2015 19:25
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat