Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z różowym lukrem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 3 szt.
olej 1/2 szkl.
drożdże świeże 5 dag
mleko 1/4 litra
cukier 3 łyżki
rodzynki garść
sól szczypta

Do dekoracji

kolorowa posypka
lukier do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z różowym lukrem

Kroki postępowania

1
Z drożdży, łyżki cukru i odrobiny mleka zarób rozczyn. Odstaw go w ciepłe miejsce, aby podrósł.
Krok 1 - Babka drożdżowa z różowym lukrem foto
2
Gotowy rozczyn dodaj do pozostałych składników ciasta i dokładnie zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrób. Gdy podrośnie, przełóż masę do dużej formy na babkę. Formę z ciastem pozostaw w cieple, aż jej zawartość podwoi swą objętość.
Krok 2 - Babka drożdżowa z różowym lukrem foto
3
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.ok.180*C i piecz ok.40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu udekoruj różowym lukrem( można zrobić go ze zwykłego lukru z dodatkiem soku z buraka). Następnie posyp kolorową posypką.
Krok 3 - Babka drożdżowa z różowym lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak