Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa na zółtkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2, 5 szkl
olej 1/3 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 25 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 5 łyzek
sól do smaku
rodzynki 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa na zółtkach

Najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru, dodałam letnie mleko ( ok 1/2 szklanki), posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia.

Cukier wymieszałam z żółtkami. Do miski wsypałam mąkę, posoliłam troszkę, dodawałam stopniowo mieszając : wyrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem, olej i resztę mleka oraz sparzone i odcedzone rodzynki. Wyrabiałam drewnianą łyżką aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Postawiłam przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co trwało około 30 minut.

Włożyłam ciasto do natłuszczonej formy na babkę z kominkiem i piekłam w 180 C około 40 minut, do zrumienienia i suchego patyczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 30.04.2013 00:05
świetna babeczka i forma z takim szerokim kominem... nie spotkałam takiej...
ben-ka 29.04.2013 09:45
fajny przepis.
w mojej kuchni 20.02.2013 16:26
smaczna
miroslawa 20.02.2013 15:14
całkiem sympatyczna
Misada 20.02.2013 13:55
smakowita
Krzysiek3 20.02.2013 13:49
super
Klisza 20.02.2013 13:47
musi być pyszna
Iwka 20.02.2013 13:40
apetycznie wygląda
Silver Teaspoon 20.02.2013 13:36
pyszna
Simeo 20.02.2013 13:18
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak