Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa I

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl.
żółtko jajek 4 szt.
jajko 1 szt.
drożdże 5 dkg.
cukier 1/2 szkl.
mleko 1 szkl.
margaryna 2/3 kost.
cukier waniliowy 1 szt.
sól szczypta
rodzynki garść
migdały garść
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa I

Migdały sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i rozdrobnić w malakserze . Z drożdży , letniego mleka odrobimy cukru zrobić rozczyn , odstawić do wyrośnięcia . Do miski robota wbić żółtka , jajko , cukier i cukier waniliowy całość ubić na puszystą masę . Margarynę stopić i przestudzić . Do drugiego naczynia wsypać mąkę , wyrośnięty rozczyn ,ubite jajka z cukrem oraz sól i wyrabiać ciasto pod koniec wlać mleko oraz przestudzony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odklejać się od ręki . Wsypać rodzynki , skórkę pomarańczową oraz migdały ponownie wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia . Jak podwoi swą objętość wyłożyć ciasto do natłuszczonej foremki keksowej i piec w temp. 180 st. ok. 25-30 min . Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 04.11.2015 17:52
super do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak