Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa codzienna
Połowę mąki przekładam do miski. Gotuję mleko i wrzącym zalewam mąkę, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Odstawiam do wystygnięcia.
Ja zrobiłam to robotem, ale można też zrobić mikserem lub ręcznie mieszając drewnianą łyżką.
Wyrośnięte drożdże łączę z zaparzoną wcześniej mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
Po tym czasie dodaję jajka, cukier i bardzo starannie wyrabiam dodając partiami pozostałą mąkę. Pod koniec wlewam roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiam długo i starannie. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki na babkę. Znów odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Wstawiam do do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję na kratkę kuchenną.