Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa codzienna

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 gram
drożdże 15 gram
jajko 2 sztuka
masło 40 gram
mleko 1 szklanka
cukier puder 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa codzienna

Do małej miseczki wkładam drożdże i 1 łyżeczkę cukru, następnie dwie łyżki ciepłego mleka i jedna łyżkę mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Połowę mąki przekładam do miski. Gotuję mleko i wrzącym zalewam mąkę, bardzo starannie mieszam, aby nie powstały grudki. Odstawiam do wystygnięcia.
Ja zrobiłam to robotem, ale można też zrobić mikserem lub ręcznie mieszając drewnianą łyżką.

Wyrośnięte drożdże łączę z zaparzoną wcześniej mąką i dokładnie mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.

Po tym czasie dodaję jajka, cukier i bardzo starannie wyrabiam dodając partiami pozostałą mąkę. Pod koniec wlewam roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiam długo i starannie. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i ponownie odstawiam do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki na babkę. Znów odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Wstawiam do do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia, następnie wyjmuję na kratkę kuchenną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.06.2014 14:37
pyszna ja kocham drożdżowe babki
anemon 02.06.2014 11:34
Tak, zniknęła dość szybko, bo smaczna i niezbyt duża.
ben-ka 02.06.2014 09:27
Musiała szybko zniknąć:)
Alex_M 02.06.2014 08:15
wspaniała babeczka :)
Krystyna32 02.06.2014 08:06
pyszna babeczka
Kejti 01.06.2014 23:46
Do kawki idealna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak