Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 1 szt
żółtko jajek 5 szt
drożdże 5 dag
mleko 1/2 szklanki
aromat waniliowy 1 szt

polewa

masło 2 łyżki
kakao 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
woda 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru przygotować rozczyn. i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, pozostały cukier i mąkę oraz jajka i aromat. Zagnieść ciasto, dodać roztopione masło, ponownie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość przełożyć do formy i pozostawić jeszcze na około 40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut. Wystudzić.Przygotować polewę rozpuszczająć podane składniki, Polac babkę polewą czekoladową, dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.04.2017 09:24
super babeczka
norweska20 17.04.2017 22:42
Bardzo lubię
Franciszek 17.04.2017 13:11
taką uwielbiam
Krystyna32 17.04.2017 11:59
apetyczna babka
Edita 17.04.2017 09:34
ale babka
Justi2401 17.04.2017 09:32
Pięknie wyrosła :)
pestka 17.04.2017 09:16
pyszna babka
Babeczka35 17.04.2017 07:16
Pyszna babeczka.
Krzysztof15 17.04.2017 07:07
bardzo lubię
Renata9 16.04.2017 22:44
Smaczna baba
Janina 16.04.2017 22:27
Super babka;))
MagdalenaIC 16.04.2017 22:21
Wygląda pysznie :)
Renataj 16.04.2017 21:37
Prezentuje się wspaniale:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak