Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 gram
drożdże 40 gram
mleko 3/4 szklanki
cukier 10 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
margaryna 125 gram
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. 200 gram mąki wsypujemy do miski i zalewamy pozostałym wrzącym (gotujemy) mlekiem.
Krok 1 - Babka drożdżowa foto
2
Mieszamy, po czym dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Babka drożdżowa foto
3
W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Krok 3 - Babka drożdżowa foto
4
Masę wlewamy do ciasta, dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę oraz szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy dosypując 150 gram mąki.
Krok 4 - Babka drożdżowa foto
5
Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15 minut), po czym przekładamy je do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Krok 5 - Babka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 08.02.2015 19:29
Lubię babeczki :-)
Krzysztof15 08.02.2015 17:35
super deser
Zdzisław 08.02.2015 16:07
takie słodkości bardzo lubię
mirosława4 08.02.2015 14:03
smaczna :)
Janina 08.02.2015 13:44
Super babka;)
Magula 08.02.2015 13:36
wygląda apetycznie, lubię takie babki
Betina#45 08.02.2015 13:13
świetna babka! mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak