Babka czekoladowo - pomarańczowa

Babka czekoladowo - pomarańczowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada deserowa

    50 g
  • pomarańcza

    1
  • mąka pszenna

    2 szk
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    2 łyżka
  • cukier

    1/2 szk
  • jajka

    5
  • masło lub margaryna

    250 g
  • mleko

    1/3 szk
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
Miękką margarynę wrzucić do miski, wsypać obydwa cukry i utrzeć mikserem na puch. Potem dodając po jednym jajku nadal miksować. Gdy masa będzie gładka przez sitko przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko połączyć.
Krok 2 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
Pomarańczę umyć, obrać tak aby nie było białych błonek i pokroić w kostkę. Pomarańczę razem z czekoladą wsypać do miski z ciastem i wymieszać ciasto.
Krok 3 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
Gotowe przelać do formy na babkę o średnicy u góry 23 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej mąką.
Krok 4 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut. Po upieczeniu babkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.
ZEWA
Margaryna lub masło ma być w temperaturze pokojowej. Czekolada ma być w płatkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

27.03.2014 15:24
Dziękuję, szybko i smacznie :)

ada.la

27.03.2014 14:46
ciekawy wielkanocny przepis

Renata22

27.03.2014 14:43
zapachniało świętami!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat