Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowo - pomarańczowa

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 50 g
pomarańcza 1
mąka pszenna 2 szk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżka
cukier 1/2 szk
jajko 5
masło lub margaryna 250 g
mleko 1/3 szk
cukier puder

Porada

Margaryna lub masło ma być w temperaturze pokojowej. Czekolada ma być w płatkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowo - pomarańczowa

Kroki postępowania

1
Miękką margarynę wrzucić do miski, wsypać obydwa cukry i utrzeć mikserem na puch. Potem dodając po jednym jajku nadal miksować. Gdy masa będzie gładka przez sitko przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko połączyć.
Krok 1 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
3
Pomarańczę umyć, obrać tak aby nie było białych błonek i pokroić w kostkę. Pomarańczę razem z czekoladą wsypać do miski z ciastem i wymieszać ciasto.
Krok 2 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
4
Gotowe przelać do formy na babkę o średnicy u góry 23 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej mąką.
Krok 3 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto
5
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut. Po upieczeniu babkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka czekoladowo - pomarańczowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 27.03.2014 15:24
Dziękuję, szybko i smacznie :)
ada.la 27.03.2014 14:46
ciekawy wielkanocny przepis
Renata22 27.03.2014 14:43
zapachniało świętami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak