Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

nutella 2-3 łyzki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jaja 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
masło lub margaryna 120 g
kakao 1 łyżka
mleko 4 łyzki

Polewa czekoladowa

czekolada gorzka 0,5 opakowania
śmietana 30%
margaryna 1 łyzka
orzechy laskowe

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa

Kroki postępowania

1
Margarynę ubić z cukrem na puszystą masę
Krok 1 - Babka czekoladowa foto
2
Stopniowo dodajemy nutellę, ciągle miksując.
Krok 2 - Babka czekoladowa foto
3
Rozdzielamy żółtka od białek. Do ciasta dodajemy stopniowo żółtka, ciągle misksując
Krok 3 - Babka czekoladowa foto
4
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia,dodajemy stopniowo do ciasta.
Krok 4 - Babka czekoladowa foto
5
Ubijamy pianę z białek. dodajemy powoli stopniowo do ciasta, mieszamy za pomocą szpatułki.
Krok 5 - Babka czekoladowa foto
6
Przekładamy masę do brytfanki wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub mąką.

Piec 180 */C do suchego patyczka ok 20 min.

Przygotowujemy polewę- może być gotowa- Do rondelka przekładamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy łyżkę margaryny i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy babkę, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi..


Smacznego :)
Krok 6 - Babka czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak