Babka czekoladowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • czekolada gorzka

    100 g
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyż
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1,5 szkl
  • woda letnia

    1/3 szkl
  • olej

    1/3 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W wodzie rozpuścić kawę i wystudzić wymieszać z olejem. Kawę roztopić na parze również wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej z kawą i wodą wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę i delikatnie wymieszać.

Przelać do formy i piec w temp. 170 stopni przez 40-45 minut.

Po wystudzeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jola91 17.03.2015 19:45
Fajna babka :D Tylko popraw w opisie kawę na czekoladę, bo to pewnie ją trzeba roztopić na parze...
Papryczka 17.03.2015 15:52
super babka
Magula 17.03.2015 11:39
wygląda apetycznie
kloruś 17.03.2015 11:03
ależ się apetycznie prezentuje... wpraszam się na kawałek!
Ania67 17.03.2015 10:55
Babka jak się patrzy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat