Babka czekoladowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • masło

    12,5 dag
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier puder

    3|4 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • czekolada

    80 gram
  • margaryna do smarowania formy

  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać, posiekać drobno. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wsypać kakao. Dodawać po całym jajku cały czas miksować mikserem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę delikatnie wymieszać. Formę na babkę z kominem natłuścić margaryną, posypać tartą bułką. Wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego 190 stopni. Piec 40-45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić babkę w piekarniku do przestygnięcia. Wyjąć babkę z formy posypać cukrem pudrem. Można też polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madzialena19 08.10.2016 23:01
Pysznie wygląda babka.
Jagódka77 03.02.2016 19:49
pyszna babka
Maniek2 29.09.2012 08:17
super babka
bgs1984 02.07.2012 16:11
mniam
marzenciak1985 02.07.2012 16:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat