Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa

mąka pszenna 250 gram
ksylitol 250 gram
margaryna 250 gram
jajko 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo

polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)

Kroki postępowania

1
Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce.
Krok 1 - Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)  foto
2
Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę.
Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)  foto
3
Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Krok 3 - Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)  foto
4
Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Krok 4 - Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)  foto
5
Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową (u mnie z białej czekolady) i udekorować według uznania.
Krok 5 - Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 13.12.2016 01:20
Miło mi :)
Diana Rusiłowicz 13.12.2016 01:19
Cieszę się :)
agnieszka214 12.12.2016 18:27
wspaniale apetycznie wyglada mniam
gusia1000 12.12.2016 08:59
Pod mój smak.
Diana Rusiłowicz 12.12.2016 00:44
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 12.12.2016 00:43
Podsyłam kawałek ;)
norweska20 11.12.2016 23:52
chętnie bym zjadła
Krzysztof15 11.12.2016 19:29
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak