Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa na białkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 szt.
cukier puder 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka tortowa 2 szkl.
olej kokosowy 1/2 szkl.
mleko 1/2 szkl.
sok z cytryny 2 szt.
sól 1/3 łyżeczki
skórka z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa na białkach

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia - przesiać.
W osobnym naczyniu połączyć mleko, sok i skórkę z cytryny, sól i rozpuszczony chłodny olej kokosowy.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać, aż powstanie gęsta gładka masa.
W sporej misce ubić sztywną pianę z białek, dokładać do niej po łyżce ciasta delikatnie mieszając silikonową szpatułką.

Foremkę keksową natłuścić i posypać bułką tartą - wypełnić ciastem i piec ok.40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C z termoobiegiem. Ostudzić na kratce.

Chłodną babkę posypać cukrem pudrem..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.02.2016 19:47
super propozycja na wykorzystanie białek i dodatkowo pyszne słodkości do kawusi
Wiesława1 05.02.2016 19:25
Pyszna babeczka
Ola1984 05.02.2016 18:49
Lubię takie słodkości :) Świetny sposób na wykorzystanie białek.
krokus 05.02.2016 18:20
fajne ciasto
Aleksandra/Olcia 05.02.2016 15:57
szybka i na pewno smaczna
monikaT83 05.02.2016 15:55
Proste zawsze pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak