Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 2 szt.
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 4 szt.
cukier 1 szklanka
masło 125 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą, dodać sok z wyciśniętych cytryn, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do dowolnej formy. Następnie rozgrzać piekarnik do temp.200*C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.50 minut. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 16.03.2015 22:49
zawsze mile widziana do kawy
Jagódka77 07.02.2015 19:35
pyszna babka
Zdzisław 06.02.2015 17:26
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak