Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 6 łyżek
cukier 200 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kisiel cytrynowy 4 torebki
kisiel pomarańczowy 1 torebka
jajko 4 sztuki
margaryna 250 gram
cukier waniliowy 1 torebka
sok z cytryny
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Wymieszać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielany od białek. W oddzielnej misce ucieramy margarynę dodając po łyżce cukru do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy wymieszaną mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Mieszamy do gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta mieszając w jedną stronę. Przygotowane ciasto wlewamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 o C przez ok. 50 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak