Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cynamonowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
mąka pszenna 15 dag
cukier 15 dag
jajko 5 sztuka
cynamon Prymat 1 łyżka
czekolada gorzka 10 dag
śmietana 30% 70 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cynamonowa

Białka oddzielamy od żółtek.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Masło z cukrem ucieramy robotem na puch. Ciągle ucierając dodajemy partiami żółtka jaj. W razie potrzeby zgarniamy masło silikonową szpatułką ze ścianek misy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki. Dokładnie miksujemy.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Połowę białek dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy (możemy to zrobić nieco energiczniej).

Dodajemy pozostałe białka i delikatnie, ale dokładnie, mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremki babkowej (zwykłą formę o nieprzywieralnej powierzchni smarujemy masłem i obsypujemy krupczatką lub bułką tartą). Ja użyłam silikonowej, którą posmarowałam odrobiną oleju. Szczerze powiedziawszy nie przepadam za silikonowymi formami, ale to jest moja jedyna forma do prawdziwej babki, więc z braku laku nawet często jej używam.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona i w razie potrzeby wydłużamy nieco czas pieczenia.

Gdy babka wystygnie, na niewielkim ogniu podgrzewamy śmietanę z połamaną czekoladą. Mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Polewą dekorujemy babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 03.05.2014 10:12
musi być przepyszna ta twoja babeczka
Wiktoria29 03.05.2014 10:02
muszę wypróbować , uwielbiam cynamonowe smaki
Ola1984 03.05.2014 08:45
Fajna babka, lubię takie smaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak